Аарон Рот със свободна времева рамка

 Аарон Рот със свободна времева рамка

„Със свободна времева рамка“ е самостотелна изложба на Аарон Рот, която ще постави в контекста на прехода символите на властта и престижа на илюзорния социален статус.
За да разгледа художествените обекти в детайл, зрителят ще трябва да разгърне поставената пластмасова завеса, която препраща към недалечното минало и същевременно превръща контейнера в гранично пространство. За реализацията на трите широкоформатни живописни платна Аарон Рот използва селектирани в интернет пространството фотографии и сегменти от рекламни материали, които загатват символите на властта и ценностите, които осигуряват фалшиво социално положение.
Портрет на популярен български политик представя единствено фрагмент, изваден от снимка на коженото му яке в първата творба от изложбата. Ироничната игра между символиката на авторитета и елегантната скъпа материя открито поставя под въпрос ролята на олигарха, свеждайки образа му до детайл от собствената му намачкана дреха.
Живописните маски и отбраното използване на цветове в маслените платна създават усещането за монументални плочи, документиращи в детайли обектите, които изобразяват . Нагънатата и леко открехната завеса на „Мерцедес“ S класа, която е обект на втората централна творба, позволява частично надникване в интериора на луксозен автомобил.
Флиртът на смъртта и престижа е тема и на третата живописна работа, в която изобразеният приближен детайл от логотипа на марка цигари се чете и като абревиатурата S.O.B. („кучи син“). Атрактивността на цигарения бранд, дълго предлаган на пазара като достъп за обикновения човек до една друга класа, е развенчана.
Аарън Рот е роден в Лос Анджелис през 1998 година, но от 12-годишната възраст живее в България. Работи в София, Лондон и Пловдив.
„Със свободна времева рамка“ е от 16 юли до 10 август“ в Австрийския културен павилион FLUCA в Пловдив.

Велин Манов

Подобни публикации