Автопортретът на Еми Куртова

 Автопортретът на Еми Куртова

Младата художничка Еми Куртова представя изложбата си „Автопортрет“ с фотографии, живопис и скулптура. Това е първата самостоятелна експозиция, част от нейното осемгодишното творчество.
В изложбата са засегнати няколко основни теми, като акцентите са „Човекът“, „Природата“, „Свободата“ и „Любовта“. Представени са в детайли и дълбочина, като на първо място за авторката е „Любовта“, показана като най-висша ценност, като крайна цел и утопия. Тя е в основата на всичко, което градим. „Човекът“ – е объркан, търсещ себе си някъде там във времето и пространството. „Той е мое олицетворение, с него показвам себе си и всеки един от нас“, уточнява Еми Куртова. „Природата“ е показана и в мащаб и в макро детайл, като наш дом и като малка частица, която можем да употребим. Творбите разкриват общата връзката на човека с природата и връзката му с модерния свят.
„Всичко, което правим е отражение на самите нас и всъщност е нашият „Автопортрет“, казва Еми Куртова. Фотографиите, наредени в експозицията показват пътя, който е изминала и пътя, по който ще продължава да върви. „Път на емоции и чувства, плод на моите страхове, стремежи и мечти. Те са опит да уловя миг на хармония или на безпорядък в хаоса на времето“, коментира авторката и добавя: „Единичните „истински автопортрети” ни напомнят, че човек е и тяло, тяло, чрез което възприемаме усещанията и чувствата, спотаени дълбоко в нас. Включила съм в експозицията и фотографии, вдъхновени от импресионизма. Те отговарят на моите търсения и сънища. Показват светлината във вътрешните ми борби, в опит да усиля още замисълът, заложен в проекта.“
Изложбата се открива днес, 19 януари и ще продължи до 18 февруари в галерия „Сердика“.

Велин Манов

Подобни публикации