Агнецът Неизбежното Всемирът

 Агнецът Неизбежното Всемирът

Евгени Велев, – Агнец и Неизбежно

Евгени Велев и Юксел Мюрветов показват изложба под името „Агнецът Неизбежното Всемирът“.
Заглавието на екпозицията „Агнецът Неизбежното Всемирът“ е предпоставка за комплицирани връзки от екзистенциален характер, религия, космос, общочовешки ценности и други човешки звена, които са непроменливи без значение от времето, в което битуваме.
Целият творчески вихър е разделен на три пункта, които могат да се четат отделно, могат да се възприемат като едно цяло. Всеки зрител има свободата да дешифрира, както желае, но истината е, че концептът, който влагат авторите е структуриран по този начин – две различни точки („Агнец“, „Неизбежно“), свързани от „Всемира“.
Евгени Велев е художник със свой собствен почерк. Живописта му е наивистична, светла като колорит, гротескна и брутална заради тази характерна гротесност. Въпреки това картините на Велев излъчват положителна вибрация, която успокоява човешкото око, но пък колкото повече картините му се разглеждат, толкова повече дълбочина се вижда в тях. В платната му има препратки към християнската вяра, но тези референции са маркирани по неглижиран начин, без да товарят и да издигат религията в основен фокус.
Юксел Мюрветов също е артист с реноме. Следва същата линия, като своя колега Велев , но представя нещата през своя призма. Чрез своите скулптури авторът показва „Неизбежното“, което е препратка към корана, където се казва „Неизбежното, което наистина ще се случи“, Неизбежен е животът, неизбежна е смъртта, неизбежна е любовта, неизбежна е мисълта, неизбежно е началото и края. Мюрветов показва неизбежността на всичко по един елегантен, динамичен и изискан начин в своите скулптури.
Целта на двамата творци е по елегантен начин, чрез гротеска красота и изящна символистична грубост да ни стопират и да ни напомнят за „Всемирната вечност“.
„Агнецът Неизбежното Всемирът“ ще бъде между 10 и 29 юни в галерия „Контраст“.

Велин Манов

Подобни публикации