Адела Пеева на 75 години

 Адела Пеева на 75 години

Прожекции на филми ще отбележат 75 години житейски път и 50 години творческа дейност на Адела Пеева.
Почитателите на известната документалистка и филмов продуцент ще могат да споделят празника с нея в Културен център G8 на 23 януари. Тя ще присъства на прожекциите на филмите си „Мълчание с достойнство“ и „Да живее България“.. Рожденичката ще почерпи с чаша вино. В същия ден в Евро Синема ще бъдат показани и филмите „Чия е тази песен?“ и „В търсене на Списаревски“. На 25 януари ще бъде прожекцията в кино „Одеон“ на забранените за показване в продължение на 6 години филми  „В името на спорта“ и „Майки“.
БНТ също ще отбележи юбилея на режисьорката като излъчи на 23 януари по БНТ1 игралния й филм „Съседката“, и документалния „В търсене на Списаревски“ по БНТ4.  
Адела Пеева е завършила  висше образование в Академията за филм, радио и телевизия в Белград. До 1990 работи като режисьор за телевизионни канали в бивша Югославия и в Студия за документални филми „Време”. За това време тя създава над 50 документални филма и игралния „Съседката“ в СИФ „Бояна”. Някои от нейните филми от този период, като „Майки“ – награда „Сребърен ритон“ и „В името на спорта“ – Награда на критиката на „Златен Ритон” са забранени за показване от властите. След 1993 учредява собствена продуцентска къща „Адела Медия“. Създава над 40 документални филма в сътрудничество с партньори от Германия, Холандия, Швейцария, Финландия, Дания, Белгия и Турция и ТВ каналите ZDF/ARTE, RBB/ARTE, RTBF, WDR и други. Филмите ѝ са прожектирани на най-престижните международни фестивали и са носители на най-високи национални и международни отличия. Тя е единственият български режисьор получавал два пъти Номинация за наградата на Европейската филмова академия – така нареченият „Европейски Оскар“ за филмите: „Чия е тази песен?“ (2003) и „Развод по Албански“ (2007). През 2015 г. създава единствения и до днес специализиран интернет сайт „Жени режисьори в българското игрално кино“. 
Всички прожекции ще бъдат със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации