Азнавур: последната среща

 Азнавур: последната среща

„Азнавур: последната среща“ е филм на журналиста Георги Тошев, пред когото великият изпълнител дава последното си интервю.
Месеци преди да си отиде от този свят на 94 години на 1 октомври 2018 година, Шарл Азнавур кани в имението си край Марсилия Георги Тошев. Заедно с оператора Румен Василев и редактора Аглика Делайе те прекарват ден в дома на френския певец. Екипът чака няколко години разрешение от фондация „Азнавур“, за да направи филма и да използва част от архива на музиканта.
„Разговаряхме за всичко – за семейството му, за песните , които създава, за срещата с Едит Пиаф и влиянието, което оказва музиката му върху изпълнители в цял свят“, разказва авторът. И допълва: „Азнавур е от последните мохикани на голямата сцена. Той не е просто добър певец , а композитор, аранжор, автор на текстове на песни, актьор. Една сложна личност, преминала през исторически периоди. Удивително прям, внимателен и любопитен към другите. Той изпълнява песни на повече от 10 езика“.
Екипът е бил впечатлен от работоспособността на Азнавур, който всяка сутрин плувал, прочитал всички вестници, гледал в личния си киносалон по един филм и задължително свирел на големия роял в хола.
„На няколко пъти се отказвах от сцената, но след това се връщах. Мотивът беше, че публиката още има интерес към мен. Положих големи усилия да преаранжирам много от песните. Избрах тези, които ми отиват на възрастта и все още мога да изпея. Трябва да се внимава с публиката, защото тя помни последния концерт. Аз от години имам проблем със слуха и не го крия. Върнах се към стария начин на живо изпълнение – със звукови монитори, без слушалки. Днес моите концерти са по-скоро срещи с публиката, не се състезавам с други певци. Никога не съм го правил, защото знам, че в музиката, изкуството няма нормативи за покриване. Има удоволствие от срещата!“, казва Шарл Азнавур.
„Азнавур: последната среща“ е тази събота, 2 октомври, в поредицата на биТиВи „непознатиТЕ“.

Велин Манов

Подобни публикации