Акценти в програмата „Киното днес“ на София Филм Фест

 Акценти в програмата „Киното днес“ на София Филм Фест

Кадър от филма „Рицари на справедливостта“

Програмата „Киното днес“ на 26-ия София Филм Фест предлага вдъхновяващи истории.
„Купе номер 6“ на финландския режисьор Юхо Куосманен е филм за млада финландка, която бяга от загадъчна любовна афера в Москва и решава да се качи на влак до арктическото пристанище Мурманск. Принудена е да сподели дългия път и спалния вагон с руски миньор, а тази неочаквана среща кара обитателите на купе номер 6 да се изправят пред истината за собствения си копнеж за човешка връзка.
Германският режисьор Андреас Дрезен разказва за мъчителна несправедливост, случила се в Гуантанамо в „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“. Синът на турско семейство, живеещо в Бремен, е изпратен в лагер с обвинение в тероризъм. Непосредствено след атаките на 11 септември 2001, Мурат Курназ прави грешката да пътува до Пакистан на мюсюлманско поклонение, където е профилиран и предаден на американската армия. Възмутена от тази несправедливост, майка му е готова на всичко, за да си върне детето си.
„Аутфит“ е режисьорски дебют на Греъм Мур. В него Мур Райлънс е британски шивач, който напуска родината си само с шивашките си ножици и се установява в Чикаго. Причината за неговия успех се дължи отчасти на покровителството от местните гангстери. В една съдбоносна нощ двама убийци почукват на вратата на шивача с молба за услуга. Залозите са високи и преди да се усети, героят на Райлънс е забъркан в смъртоносна игра на заблуди, лъжи и убийства.
„Рицари на справедливостта“ на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен не разчита само на силното, авторитетно присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. Историята представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост.
Режисьорът Шон Бейкър нищи темата за изпадналите маргинали на американското общество в „Червената ракета“. Филмът е портрет, нарисуван с мрачни и забавни краски, на уникален американски мошеник – застаряваща порно-звезда, и хората в неговия град, които не понасят присъствието му.

Велин Манов

Подобни публикации