Албум с репродукции на Иван Милев

 Албум с репродукции на Иван Милев

За първи път на книжния пазар ще се появи луксозен албум с репродукции на известния, но почти непознат за широката аудитория български художник Иван Милев. Той се посвещава на 125 годишнината от рождението му.
В луксозното двуезично издание (български и английски) са включени 80 от най-представителните творби на художника. Подборът е направен от Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия и Пламен В. Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък, който е и автор на встъпителната студия. В албума са включени и кратки спомени за художника от негови съвременници, илюстриращи по прекрасен начин самобитния му талант. В над половината от включените творби, Иван Милев създава атрактивна орнаментика със златен бронз – възпроизведен съвсем точно в изданието, което заедно с висококачествения печат позволява да се постигне почти пълното естетическо въздействие от картините, така както те са замислени и създадени от гениалния художник.
Заслужава да се отбележи и оригинално оформената корица на албума, върху чиято обложка е отпечатан детайл от картината Ахинора, а върху твърдата корица с цвят тюркоаз (един от любимите цветове на художника) е апликиран Giclée отпечатък на цялата картина направен върху 100% памучна хартия с архивно музейно качество.
Ще се предлага лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка в реален размер на двете най-популярни творби нахудожника – Ахинора и Крали Марко. Лимитираните отпечатъци са направени върху 100% архивна памучна хартия Museum Etching и възпроизвеждат с изключителна точност и яснота оригиналите, като в допълнение към великолепното качество на възпроизвеждане, художник-реставраторът Илинка Чергарова ръчно е нанесла многобройните златни орнаменти от оригиналите, превръщайки по този начин всеки отпечатък в напълно идентично копие. Лимитираната серия уникални отпечатъци ще бъдат със сертификат за автентичност с пореден номер и холограмен стикер регистриран в Art registry системата на Hahnemühle.
Албумът се издава от „Методиеви книги“ в сътрудничество със Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации