„Алея на книгата“ във Варна

 „Алея на книгата“ във Варна

Хиляди редки и нови заглавия ще очакват читателите на пътуващото изложение „Алея на книгата“.
Официалното откриване на литературното събитие е на 29 юли в Литературния кът, а преди това в Голям арт салон на Радио Варна издателка къща „Хермес“ ще представи „Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. По-късно издателство „Жанет 45 организира среща с Аксиния Михайлова в Литературния кът, а в Големия арт салон на Радио Варна ще се състои премиерата на „Късна смърт“ от Иван Станков и издателска къща „Хермес“.
На 30 юли Светлозар Желев ще представи сборника „Любовта за напреднали“ на издателство „Колибри” в Литературния кът. След това издателство „Ерове“ ще ще има среща с Наталия Бояджиева и „Лицата на Филипините“, а „Жанет 45“ организира среща с Мария Донева.
На 31 юли издателство „Меченосец“ кани детската аудитория на среща с автограф с „Опашати непознати”.
На 1 август в Литературния кът ще бъде представянето на книгата „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли“ на Петя Александрова и художника Невена Ангелова.
На следващия ден, 2 август отново в Литературния кът издателска къща „Персей“ ще срещнепосетителите с романа „Последна молитва” – новата книга на Боян Боев.. Красива и въздействаща творба за българската свобода, но също и за обречената любов, за трагичната съдба и робска орисия. След това ИК „Знаци“ ще представи „От Помпей до Лилит“ – новите книги на Живка Иванова и Ирен Петрова – Pompeii Red и „Скъпа Лилит“.
3 август предлага наситена културна програма. В шатрата на издателска къща „Знаци“ Живка Иванова и Ирен Петрова ще раздават автографи.В Литературния кът издателство „Атеа“ ще учи как да се оцелява при всякакви условия и навсякъде в предизвикателства за скаути и ролеви игри. В Концертно студио на Радио Варна ще се състои премиерата на книгата „Древните цивилизации по българските земи и приносът им за културите в Европа и света”. Среща-разговор с д-р Светослав Попов „Варна – люлка на халколитната култура, траки и пратраки в Източните Балкани“, както и представяне на книгата на Павел Серафимов „Неразказаната история на траките“. В Литературния кът предстои и среща с Ивелина Радионова. Една от най-четените български авторки днес ще представи трите си книги.На същото издателство „Клевър Бук“ ни вдъхновява за учене чрез игри. Малките читатели ще разберат колко е забавно да знаеш и можеш повече, както и колко е важно да споделяш игрите си с приятели.
На 4 август програмата започва. в Литературния кът със състезание „Любими детски герои и животни“, организирано от издателство „Атеа“ – тестове за детската фантазия и любознателност. Детски интервюта с писателя Асен Сираков. Викторина с награди и ваучери за книжки с лакомства. В Концертното студио на Радио Варна ще се проведе среща с Изабела Шопова, която представя „Подир сянката на кондора“ на издателство „Колибри“.В Литературния кът е представянето на романа „Белези от рая“ на Добри Станчов и книгата „Тихо! За това не се говори“, която третира проблема със затлъстяването. Ще присъства авторът Десислава Христозова.
На 5 август в Литературния кът посетителите ще се запознаят с „Брюксел, разголен“ – роман на Ирина Папанчева, представен от издателска къща „Знаци“. Следва съвместно събитие на издателствата „Андари“ и „Хелиопол“ – Български исторически четения – обзор, а след това –. книгата на Веселин Трайков „Раковски и балканските народи“ и накрая среща с радиоводещия и журналист Константин Тилев и неговата космическа опера „Омала“. В The Bookstore Мария Касимова представя „Монолози“ на издателство „Колибри”.
На 6 август в Литературния кът издателство „ЙоЙо книги за деца“ ще представи дебютния детски роман „Руби“ на Бистра Божикова и илюстратора Лусина Терзиян. Малко по-късно от издателска къща „Знаци ще представят новата книга „Пясъчни ветрове“ на Хайри Хамдан – поет и преводач, носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2020/2022 година.
„Алея на книгата“ във Варна’2022 ще приключи на 7 август с представяне на Литературен клуб „Орбита“ – Варна и разговор за книгите „Глина“ на Виктория Бешлийска и „Където пеят раците“ на Дилия Оуенс.
„Алея на книгата“ ще се провведе на пешеходната зона на бул. „Сливница“ (между хотел „Черно море“ и Фестивален и конгресен център – Варна) всеки ден от 10 до 22 часа.

Велин Манов

Подобни публикации