Алея на космонавтите

 Алея на космонавтите

Берлинската танцова трупа на Саша Валц идва за първи в България, за да представи танцов пърформанс с името „Алея на космонавтите“.
В центъра на действието е поставен диванът в хола на панелен апартамент. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот.
Хореографската конфронтация и сблъсъкът разплитат решения и развиват комедия, провокирана от липсата на нежност. Този танцов пърформанс е част от поредица ранни проекти на Саша Валц, които изследват реактивния свят на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, пърформансът е актуален и през 2021 година.
Саша Валц е икона на германската танцова сцена. Танцовата ѝ трупа е основана през 1993 година от нея и Йохен Сандиг в Берлин и представя около 70 представления годишно по целия свят. Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка. В началото на 90-те тя развива импровизационния формат „Диалози“ в Берлин, където развива и практикува нови подходи в хореографски инфраструктури.
„Алея на космонавтите“ е на 24 и 25 ноември в „Топлоцентрала“.

Велин Манов

Подобни публикации