Аполония за 38-и път

 Аполония за 38-и път

Празниците на изкуствата Аполония, един от най-обичаните български фестивали, ще предложи на публиката уникална програма от културни събития и ще събере на едно място талантливи творци от сферата на литературата, театъра, музиката и визуалните изкуства.
Откриването ще бъде с концерт на популярния Младежки духов оркестър Junior Band – Велико Търново с диригент Йордан Цветанов. Освен концертите, театралните спектакли, литературните вечери и филмите, важно място в програмата заемат майсторските класове за млади творци и изпълнители. Те са посветени на творческо писане и на актьорско майсторство и режисура. Ръководител на майсторския клас по творческо писане е талантливата българска писателка Здравка Евтимова, един от най-обичаните представители на съвременната българска литература и носителка на редица национални и международни награди. Майсторският клас по актьорско майсторство и режисура е поверен на режисьора и актьор Галин Стоев. Негови постановки, отличени с много престижни награди, се играят на много сцени в Европа и по света, той е директор на Националния театър в Тулуза, Франция. Младите творци могат да кандидатстват за участие в майсторските класове до 15 юли.
В програмата на 38-ото издание на Празниците на изкуствата Аполония са включен едни от най-успешните съвременни поп и рок музиканти като група „Ахат“, Белослава, „Фондацията“, Стефан Диомов и любимите на публиката състави, създадени от него и още много изпълнители.
Почитателите на българското кино ще имат възможност да гледат филмови продукции като „В сърцето на машината“, „Рибена кост“, „Януари“, „Жълт олеандър“ и други. Любителите на театъра ще могат да видят едни от най-интересните постановки на Народния театър „Иван Вазов“, Варненския драматичен театър, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Възраждане“ и други.
Посетителите на Аполония 2022 ще могат да оценят и новите книги, някои от които ще имат премиери по време на фестивала, както и на разнообразните художествени изложби. Така, за поредна година фестивалът ще продължи да привлича публиката с невероятна селекция от културни събития.
Аполония ще бъде между 28 август и 5 септември в Созопол.

Велин Манов

Подобни публикации