Архитектурните тайни на сгради излизат наяве в изложба

 Архитектурните тайни на сгради излизат наяве в изложба

Един от знаковите български архитекти проф. д-р инж. арх. Пеньо Столаров показва архитектурните тайни на емблематични сгради в Германия и България в изложбата „По пътя“.
Експозицията представя историята на 50-годишното творчество на Пеньо Столаров. За първи път в България ще бъдат изложени някои от най-значимите проекти на архитекта в скици, които проследяват първите му стъпки и творчеството му като израз на пост модерното контекстуално мислене от средата на 70-те години до наши дни.
Представен е емблематичният за времето си проект на приемна към Боянската църква. Сградата е проектирана и изградена във връзка с включването на Боянската църква в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1979 година. Строителството на приемната е завършено в края на 1985 година и съвпада с провеждащата се по това време в София Генерална асамблея на ЮНЕСКО. По това време арх. Пеньо Столаров вече е защитил докторската си дисертация в Университета по архитектура и строителство във Ваймар.
В изложбата намира място и работата на арх. Столаров за конкурса „Система от пешеходни пространства в центъра на град София“, който печели през 1976 година. Проектът дава цялостна методология за проектиране на пешеходните пространства в центъра на София – нейните комуникационни, исторически и социални аспекти. Създаването на единна пешеходнa система респектира историческото развитие на града и наслагването на пластовете на времето – от римския слой на пространствено напластяване до средновековния град (ул. Граф Игнатиев) и днешна София. Пространството на Ларгото като пресечна точка на Кардо и Декуманус на римския град е и пресечна точка на основните пешеходни оси: изток – запад и север – юг.
За първи път в България ще бъдат представени и картини на Пеньо Столаров, рисувани докато живее в Германия.
Изложбата „По пътя“ ще бъде между 1 и 17 март в в галерия „УниАрт“ на НБУ.

Велин Манов

Подобни публикации