Басни и философски трактати от Григорий Сковорода

 Басни и философски трактати от Григорий Сковорода

В навечерието на годината, в която ще бъде отбелязана 300-годишнината от рождението на самобитния украински философ Григорий Сковорода, излизат неговите „Басни и философски трактати“.
Григорий Сковорода е изтъкнат украински философ, баснописец, просветител и педагог. Учи в Киево-Могилянската академия. Увлича се по изучаването на езици, литература и философия. Пътува много из Централна Европа и посещава Полша, Унгария, Австрия, Прусия, Италия. Учи в Университета в Хале. Когато се връща в Украйна, става преподавател в Переяславския колегиум. Там обаче влиза в конфликт с епископа заради неграмотността на духовенството в областта на изкуството. В резултат на това е уволнен. Поканен е да преподава поетика в Харковския колеж, но му налагат да приеме монашеството. Той обаче заявява, че не желае „да увеличава броя на фарисеите“, освен това учи младежите там не на религиозни догми, а на „търсене на човека в себе си“. Отново е уволнен. Последните 25 години от живота си проповядва възгледите си сред хората. Той обикаля селски колиби и богати имения, като образова хората. Славата му се разнася надалеч – едни го критикуват, други го хвалят, но всички искат да го видят. През този период написва голяма част от произведенията си.
Философските трактати на Сковорода са посветени на теми като самопознанието, разума и щастието на човека. Те внушават, че не всяка отрова има неприятен вкус; че не бива да тъгуваш за изгубеното и да не се радваш на останалото ти; че ако постигнеш върха, ще си на средата; че презадоволяването води до ситост, ситостта – до скука, а скуката – до духовна мъка и който страда от това, не може да се нарече здрав.
Преводач на басните е Димитър Христов, а на философските трактати – Мариян Петров. Издава „КВЦ“.

Велин Манов

Подобни публикации