„Бенедета“ на Пол Верховен открива Синелибри

 „Бенедета“ на Пол Верховен открива Синелибри

Виржини Ефира в „Бенедета“

Провокативната биографична драма „Бенедета“ на режисьорa Пол Верховен ще даде начало на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри.
Тя е дръзка и оригинална адаптация на произведението „Неприлични действия: животът на монахиня лесбийка в ренесансова Италия” на Джудит К. Браун. Режисьорът остава верен на инстинкта си да обърква критиката и да скандализира широката публика. Майстор на провокацията в киното залага на книгата, която се явява най-ранен документ за интимна връзка между жени в съвременната западна история. В образа на младата монахиня Бенедета Карлини, обсебена от еротични видения, се превъплъщава талантливата белгийска актриса Виржини Ефира, партнират ѝ Дафне Патакиа, Ламбер Уилсън и достолепната Шарлот Рамплинг.
„Бенедета“ е копродукция между Франция и Нидерландия. Филмът на Пол Верховен пристига у нас с номинации от кинофестивалите в Кан и Сан Себастиан.
Седмото издание на Синелибри ще се проведе между 2 и 31 октомври под мотото „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Паралелно с жителите и гостите на столицата, на литературните адаптации, създадени през последните две години, ще могат да се насладят и зрителите на Пловдив (15-31 октомври), Варна (15-31 октомври), Бургас (22-31 октомври), Велико Търново (22-31 октомври), Габрово (21-25 октомври) и Стара Загора.
Откриването на Синелибри е на 2 октомври в зала 1 на НДК.

Велин Манов

Подобни публикации