Бианка Белова кара душата да плаче в „Мона“

 Бианка Белова кара душата да плаче в „Мона“

Книгата на известната чешка писателка с български корени Бианка Белова – „Мона“ е за разделението и болката, белязали света ни днес.
Баща ѝ е българин, а тя е една от най-значимите творци в родината си. Нейната предишна книга „Езеро“ донесе на Бианка Белова едни от най-големите литературни награди в Чехия и Европа, което логично вдига летвата на очакванията към нея. Но спокойно можем да кажем, че новият ѝ роман „Мона“ е стъпка напред в умението на писателката да разказва по нестандартен начин, който се отличава от онова, с което обикновено сме свикнали. Сега авторката предлага история, пълна с емоции.
Мона е медицинска сестра, която се грижи за жертвите от войната – войници на ръба между смъртта и живота. Всъщност всичко в „Мона“ е някъде на границата на съществуването си. И все пак се случва чудо – Мона се влюбва в Адам, млад мъж, почти момче, което изглежда по-различно от останалите пациенти. Всеки миг щастие по страниците на „Мона“ обаче означава много сълзи; всяка прегръдка – болезнени признания. Защото и сърцата на героите в тази книга са разкъсани – както човешките тела, които обгрижва Мона.
Преводач на „Мона“ е Деница Проданова. Издава „Изида“.

Велин Манов

Подобни публикации