Борис Мисирков и Георги Богданов с изложба

 Борис Мисирков и Георги Богданов с изложба

В Братислава се откри нова изложба на творческия тандем Борис Мисирков и Георги Богданов в рамките на международния фестивал „Месец на фотографията“.
Инсталацията „По следите на славното минало“ е визуално продължение на най-новия им документален филм „Колите, с които нахлухме в капитализма“, чиято световна премиера се състоя миналата седмица на фестивала Док Лайпциг. Проектът е развитие на темите от филма — колите на социализма и техните собственици в наши дни: колекционери, фенове, реставратори, млади и стари, мъже и жени. За всички тях тези автомобили не са просто купчина стари ламарини, а начин да се върнат в миналото, да създадат свое „времеубежище“, да изразят своята индивидуалност или да преследват мечтите си. Изложбата разработва тези мотиви за илюзиите, мечтите, фантазмите, смесването на въображаемо и реално, на минало и настояще в една мащабна инсталация. В четирите анфиладни зали на пространството се оформят четири ядра, четири епизода от наратива на изложбата.
Първото е под името „Отсечки минало“ е посветена на чудноватата цветна палитра на социалистическите автомобили. Работите представляват обемен сандвич от метален лист, боядисани с автомобилна боя в цветовете от епохата, и прозрачен филм с отсечки от черно-бели негативи от стари учебници по кормуване. „Фантазми“ се нарича вторият епизод, който е подборка от фотографии от Инстаграм профилите на няколко собственички на „Лада“, „Москвич“ и „Волга“ в съвременна Русия. Следващият епизод „Капсули на времето“ представлява голямоформатни портрети на собственици и колекционери на социалистически автомобили от България. Всеки портрет е базиран върху мечтите и сънищата на героя, и е съпроводен с кратък текст. Последната част „По пътя“ е пряко свързана с документалния филм „Колите, с които нахлухме в капитализма“ – пет видео портрета на герои от филма – фронтален кадър на героя, докато шофира колата си.
Изложбата се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
„По следите на славното минало“ е до 30 ноември в двореца Пистори в Братислава.

Велин Манов

Подобни публикации