Брамс и Менделсон звучат на открито

 Брамс и Менделсон звучат на открито

Марио Хосен

Концерт за цигулка на Йоханес Брамс и Щотландската симфония на Феликс Менделсон-Бартолди ще звучат в Парк-театър „Борисова градина“ на 29 юли. Софийската филхармония излиза на откритата сцена в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров. Събитието е част от лятната програма на филхармонията „Споделете музиката“.
Два дни преди това, на 27 юли варненската публика ще се наслади на същата програма в летния театър на морската ни столица. Концертът там е в рамките на Международния фестивал „Варненско лято“.
Цигулковият концерт на Йоханес Брамс има дълга предистория. Тя започва от локалите и кръчмите, в които младият Брамс свири на пиано, подпомагайки финансово обучението си. В едно от тези места го забелязва унгарският цигулар Едуард Ремени, комуто Брамс прави толкова силно впечатление, че му предлага работа като негов акомпанятор. През 1853 година Ремени го запознава с друг велик цигулар – Йозеф Йоахим, който става дългогодишен приятел на композитора и близо 25 години го провокира с идеята да напише концерт за цигулка. Премиерата е на 1 януари 1879 година в изпълнението на Йоахим и под диригентството на композитора.
През 1829 година Менделсон се отправя на посещение в Англия и Шотландия. През следващата година той започва да пише своята Шотландска симфония, която прекъсва поради други пътувания, защото не можел да възпроизведе мрачния Север под жаркото слънце на Рим. Завършва я едва през 1842 година в Берлин. Чрез музиката ѝ Менделсон показва усещането си за шотландската природа и представите си за историческите събития по тези земи.

Велин Манов

Подобни публикации