Брегът и морето ІІ

 Брегът и морето ІІ

Стефан Баджов – „Кей в Кавала“

24 живописни творби от фонда на галерия „Лоранъ” присъстват в изложбата „Брегът и морето ІІ”. Заглавието и подборът са продължение на едноименната изложба от 2018 година и обхващат голяма част новопостъпили произведения с морска тематика.
В експозицията авторите изкушени от брега и морето са Христо Каварналиев, Александър Мутафов, Карл Йорданов, Стефан Баджов, Никола Танев, Данаил Дечев, Васил Бараков, Иван Табаков, Милен Сакъзов, Георги Баев, Михалис Гарудис, Любо Иванов, Сергей Петров, Николай Ников-Ничето, Тодор Добруджански и други.
Морето като вдъхновение е безкраен природен и емоционален свят. Едни художници показват неговата красота, други неговата стихия. Много се отдават и съумяват да уловят неуловимото, други се докосват до неговата преходност. Ходовата линия на произведенията в залата е разделена на две. Едната част съдържа класически и да ги наречем по реалистично предадени творби, а другата по модернистични. Сред първата група ни привлича голямо форматен пастьозен пейзаж от Созопол на Карл Йорданов, от 40-те години, който е изграден на принципа на акварела, но в маслени бои. Заливът и обектите са фино моделирани, с прозрачна светлосенъчна градация, която напомня акварел. Под тънко положената боя прозира моливната рисунка, която подсеща за подготвителен проект на ренесансов майстор.
Изненада, но не и новост е присъствието на творба на Стефан Баджов от 1941 година – „Кей в Кавала”. Авторът е един от основоположниците на специалност Декорация в Художествената академия, наравно с Харалампи Тачев, парадоксално известен в началото на ХХ в. като „учителят на Милев”. Заслужава да бъде споменаван, тъй като е малко известен на широката публика. Неговата творба показва пристанище, кей, с наивистично предадени обекти и фигури в композиция, развита в средния план на картината. Тези малки и деформирани изображения и образи, открояват специфичен период в творчеството на автора.
Работата на мариниста Александър Мутафов няма определен сюжет, но притежава поетично състояние. Спира вниманието с умелото постигане на светлинното движение, когато слънчевите лъчи, преминават през облаците и се спускат към пясъчния бряг. Това създава ефект, при който минавайки през запрашения кристален въздух, светлинната ивица отразява пясъчната тоналност. Атмосферата и плажът поемат от същата цветност и се сливат в хармония.
В по модернистичната част на залата, между авторите от втората половина на ХХ век, откриваме творбата на Михалис Гарудис, която директно внася морската материалност в залата с колажирани части от нея – миди, парчета от лодки, варовикови скални късове.
Друго произведение от групата е експресивен акварел на Сергей Петров, в който център на композицията е скала, в която се разбиват морските вълни. Скалният къс е предаден от сенчестта му страна, а зад него по вълните минава слънчев проблясък. В него ни провокира отчетливата осезаемост и експресия на живописните мазки, нехарактерни за тази техника.
Галерия Лоранъ напусна салона на ул. „Оборище” №16. Изложбената програма продължава в галерия „Контраст” на ул. „Цар Самуил” № 49.
„Брегът и морето ІІ“ ще продължи до 15 септември.

Велин Манов

Подобни публикации