Българска музика в Музикферайн

 Българска музика в Музикферайн

Българска музика ще звучи в Златната зала на Музикферайн във Виена.
Гастролът е на Софийската филхармония. Гостуването, което трябваше да се състои през декември, беше отложено заради локдауна в Австрия. В една от най-престижните музикални зали в света ще прозвучат гротескната сюита „Бай Ганьо“ от Веселин Стоянов, Славянски танци №2 и №8 от Антонин Дворжак и Пета симфония от Пьотр Чайковски.
„Сюитата на Веселин Стоянов показва най-красивото от българската музика, съчетано с уникална оркестрация в духа на най-добрите европейски традиции от първата половина на 20 век, като успява да съчетае наглед несъчетаеми неща – например във втората част „Бай Ганьо във Виена“, виенският валс преминава по един майсторски завладяващ начин в неудържима ръченица. А изпълнената с тъга и носталгия последна част – „На село“ може да накара и най-коравосърдечния емигрант да пожелае да се завърне в родината“, коментира директорът на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров, който ще бъде и диригент на концерта.
Гостуването в Музикферайн е резултат от изключително успешния концерт на Филхармонията през декември 2019 година и е третото в историята на Националния оркестър.
Концертът ще бъде на 17 май.

Велин Манов

Подобни публикации