Българска черна комедия с политически привкус

 Българска черна комедия с политически привкус

Българската нестандартна черна комедия с политически привкус „Жълт олеандър“ от днес влиза в киносалоните.
Известен в началото на прехода като „психиатъра на богатите”, професор Бранимир Китов влиза в българската политика най-неочаквано. Въпреки двата корупционни скандала, свързани с неговото име, популярността му расте главоломно и го извежда до една от водещите позиции в Партията на европейските либерал-консерватори в Брюксел. „Перфектният план“ на този съмнителен български политик включва миловидната му млада съпруга Йоанна, бивш италиански премиер и една тайна среща в стара планинска вила. В сметката обаче не влизат появата на бивш любовник и… бездиханно тяло, а тъкмо те ще объркат всичко.
Почитателите на жанра знаят, че черната комедия често третира щекотливи теми или теми „табу“ от хумористична гледна точка. Инструменти като черния хумор и сарказма имат за цел да провокират зрителя да мисли критично, докато го забавляват. Филми в този жанр резонират мощно във времена на продължителен стрес, политическа и икономическа несигурност – независимо от източника ѝ. Колкото и банално да звучи, умението да се надсмиваме над несгодите си, да се дистанцираме от тях и да ги погледнем отстрани, е първа стъпка към тяхното преодоляване.
Режисьор на филма е Лъчезар Аврамов, а сценарист – Димитър Стоянович. Главните роли са поверени на Китодар Тодоров, Мариан Вълев, Леонид Йовчев, Стефани Ивайло и Елени Декидис.

Велин Манов

Подобни публикации