Венсан Лендон ще бъде председател на журито в Кан

 Венсан Лендон ще бъде председател на журито в Кан

Френският актьор Венсан Лендон ще бъде председател на журито на кинофестивала в Кан през тази година. Той поема поста от американския режисьор Спайк Лий.
„За мен е голяма чест и гордост, че ми е поверена прекрасната и тежка задача да председателствам журито на 75-ия международен филмов фестивал в Кан“, казва актьорът.
В работата си той ще бъде подпомаган от членовете на журито в състав: британската актриса и режисьорка Ребека Хол, актрисите от Индия Дипика Падуконе, от Швеция Нуми Рапас, от Италия Жасмин Тринка, режисьорите от Иран Асгар Фархади, от Франция Ладж Ли, от САЩ Джеф Никълс и от Норвегия Йоаким Триер. Преди две седмици беше обявена и официалната селекция за кинофестивала в Кан.
Сред включените в конкурсната програма филми са ЕО на Йежи Сколимовски, „Съпругата на Чайковски“ на Кирил Серебренников, „Момче от небето“ на Тарик Салех, „Братята на Лейла“ на Саид Рустаи, Showing Up на Кели Райкарт, Decision To Leave на Пак Чан-ук, „Триъгълник на тъгата“ на Рубен Йостлунд, RMN на Кристиан Мунджиу, „Носталгия“ на Марио Мартоне, „Брокер“ на Хирокадзу Корееда , Armageddon Time на Джеймс Грей, Close на Лукас Донт, „Брат и сестра“ на Арно Деплешен, „Звезди по пладне“ на Клер Дени, „Тори и Локита“ на Жан-Пиер и Люк Дарден, Crimes Of The Future на Дейвид Кроненбърг, „Бадемовите дървета“ на Валерия Бруни Тедески и Holy Spider на Али Абаси.
Зомби комедия на Мишел Азанависиюс ще открие фестивала. Първоначалното ѝ заглавие Z бе променено, за да не се смесва заглавието с буквата, превърнала в символ на подкрепата за руското нашествие в Украйна. Филмът на френския пазар ще се представя като Coupez!, а на международния пазар заглавието ще бъде Final Cut. Извън конкурсната програма ще бъде показан и „Топ Гън: Маверик“ с Том Круз.
Седемдесет и петото издание на кинофестивала в Кан започва на 17 май и ще продължи до 28 май.

Велин Манов

Подобни публикации