Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

 Веско Ешкенази и Мартин Пантелеев гостуват на Софийската филхармония

Любимецът на публиката Веско Ешкенази и Софийската филхармония ще представят виртуозните Концертна пиеса за цигулка от Хенриете Босманс и „Цигански напеви“ от Пабло Сарасате. Диригент на вечерта ще бъде не по-малко талантливият му брат Мартин Пантелеев, който допълва програмата с красивата симфонична поема „Финландия“ от Жан Сибелиус и Първата симфония на Любомир Пипков.
Животът на Веско и Мартин е тясно свързан със Софийската филхармония. Техният баща е дългогодишен солист кларинетист в оркестъра. Самите те имат стотици концерти с Националния оркестър. Днес Веско покорява музикални върхове с оркестъра на Концертгебау, а Мартин развива кариерата си в Европа, но двамата винаги с радост се завръщат на нашата сцена.
Концертната пиеса за цигулка от Хенриете Босманс ще прозвучи за първи път в България. Нидерландката композира в съвременен стил, особено вдъхновена от Дебюси и други пионери в областта. Въпреки това успява да намери и свой собствен път. Международният ѝ пробив започва през 1938 година, когато цигуларят Вилем Носке свири Концертната пиеса за цигулка (1934), изпълнена с „ориенталски настроения“, в Прага и Париж. През октомври 1941 г. тя е изпълнена няколко пъти и в Съединените щати със солист Рут Поселт. Въпреки това, перспективата за по-нататъшни международни ангажименти на Босманс е блокирана от войната. Тъй като е наполовина еврейка, Хенриете изпада в немилост и нацистките окупатори ѝ забраняват всякаква дейност. След войната, възобновявайки концертната си кариера, Хенриете Босманс отново композира редица произведения и публикува статии в няколко вестника, водена от крайно негативно отношение към критиката. Става член на Асоциацията на холандските кмопозитори през 1947 г. Поддържа кореспонденция с колегите си, сред които е и Бенджамин Бритън. Умира на 2 юли 1952 г. от рак на стомаха. През 1994 година на нейно име е учредена награда от 2500 евро, която се присъжда ежегодно на млади холандски композитори.
Концертът ще бъде на 3 февруари в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации