Виенският симфоничен оркестър в Брегенц през лятото

 Виенският симфоничен оркестър в Брегенц през лятото

Снимка: Bregenzer Festival

Два месеца преди да пристигне в Пловдив за своето първо гостуване в България, представителният оркестър на град Виена – Виена Ссимфоникер, замина за Брегенц, където започва един от най-известните фестивали за класическа музика в света.
Фестивалът в Брегенц е създаден през 1946 година и оттогава Виенския симфоничен оркестър е домакин на събитията. Известен с внушителната си плаваща сцена в красивото езеро Бодензее, фестивалът привлича стотици хиляди почитатели на класиката от цял свят. Тази година гвоздеят на програмата е операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, която ще бъде показана 25 пъти между 20 юли и 21 август.
Сцената, която всяка година спира дъха на публиката, този път представлява стилизиран японски планински пейзаж, наподобяващ отдалече лист намачкана хартия. Изграждането ѝ започна още през май, а в техническия екип бяха привлечени и алпинисти.
В „Мадам Бътерфлай“ Виена симфоникер ще свирят под палката известният диригент Енрике Мацола, а режисьор на продукцията е Андреас Хомоки. На 22 юли австрийската национална телевизия ORF2 ще предава директно един от спектаклите.
От 1988 година е създадена традиция на втора фестивална сцена да се изпълнява рядко представяна творба. Тази година това е „Сибирия“ на Умберто Джордано с режисьор Василий Бархатов.
Освен участие в оперните вечери във фестивалната си програма Виена симфоникер включват и поредица от симфонични концерти. Пьотр Чайковски, Николай Римски-Корсаков, Игор Стравински, Дмитрий Шостакович, Рихард Вагнер и Лудвиг ван Бетовен са композиторите,чиито творби публиката в Брегенц ще има възможност да чуе в изпълнение на официалния оркестър на град Виена.
Бетовен ще звучи и на Античния театър в Пловдив на 9 и 10 септември, когато Виенските симфоници ще посетят за първи път България. В програмата на двата концерта са включени и творби на Паганини и Дворжак. Диригент на историческите концерти ще бъде Найден Тодоров, а солист – Марио Хосен.

Велин Манов

Подобни публикации