„Виола“ – поетична приказка за любовта

 „Виола“ – поетична приказка за любовта

Писателите и художници Сотир Гелев и Пенко Гелев се завръщат с нова съвместна книга. „Виола“ е създадена по едноименния късометражен анимационен филм на авторите.
Книгата, вдъхновена от разказа на Жерар дьо Нервал „Сонатата на дявола“, е история за любовта, вярата в доброто и несломимия творчески устрем. Приказката ни среща с лютиера Майстор Яким, който изработва изкусни музикални инструменти. Освен това с лекота съчинява прекрасни мелодии и виртуозно ги изпълнява. Със своите искрящи зелени очи, кротка усмивка и благ характер Виола, неговата единствена наследница, би била радост и гордост за всеки родител, но не и за Майстор Яким Гусла. Защото Виола няма музикалния талант на баща си, но нещо повече – дори не може да различи една нота от друга. Неочаквано героинята среща едно необикновено момче – Филип, което доказва, че пред искрената на любов не съществуват бариери.
Сотир Гелев и Пенко Гелев са едни от най-нетрадиционните и оригинални български творци. Освен писатели, автори на комикси, художници и илюстратори, те са създатели на анимационни филми, признати на десетки кино фестивали във и извън България. Книгите на двамата са носителите на редица литературни отличия – националната награда „Константин Константинов“, „Златен лъв“, награда „Перото“ и „Христо Г. Данов“.
„Виола“ се издава от „Ентусиаст“.

Велин Манов

Подобни публикации