Виртуози в концерт за 30 години Нов български университет

 Виртуози в концерт за 30 години Нов български университет

Трима виртуозни български музиканти и преподаватели в Нов български университет и Софийската филхармония обединяват таланта си в концерт по случай 30-годишнината на висшето училище. Марио Хосен, Людмил Ангелов и маестро Найден Тодоров излизат заедно на сцената. В програмата са включени рядко изпълнявани аранжименти на емблематични произведения на патриарха на българската класическа музика Панчо Владигеров: „Рапсодия Вардар“ и „Песен“ в аранжимент за цигулка и оркестър. Публиката ще чуе и Концерт във фа за пиано и оркестър от Джордж Гершуин, както и виртуозната творба на проф. Георги Арнаудов – „Влахерна” за симфоничен оркестър.
Георги Арнаудов е изявен композитор, музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет, носител на Наградата „Златен век“ 2017 – Звезда и Грамота на Министерството на културата на Република България, за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. „Написах Влахерна като съзерцание на онова свещено пространство, в което на 1 октомври 910 година – по свидетелствата на Св. Андрей Юродиви – между събралите се и вече отчаяни от сарацинската обсада вярващи, от небесата се спуснала Светата Дева. Обградена от Ангели и Светци Тя коленичила всред църквата пред иконата и плачейки се молила часове наред за спасението на целия свят, а после разстлала над всички величавия си и страшен Покров. Съзерцание и потапяне в светлината на пространство, което мигновено поражда напеви, поражда мощни пластове от багри и звуци сливащи се с пролетите сълзи. До днес, те могат да бъдат дочути в капките на свещения извор в южната страна на храма. Сълзи, които като че ли продължават да се молят за нашето спасение“, казва композиторът за своята творба.
Найден Тодоров, Людмил Ангелов и Марио Хосен са сред уважаваните български музиканти, привлечени за преподаватели в Нов български университет. Обучението на студенти заема важна част сред многобройните им творчески ангажименти. И тримата вярват, че да си преподавател не е просто работа, а мисия, а техните ученици са сред най-изявените млади български музиканти.
Концертът ще бъде на 16 юни в зала „България“.

Велин Манов

Подобни публикации