Владимир Пенев чете „Времеубежище“

 Владимир Пенев чете „Времеубежище“

Бестселърът на номинирания за Нобелова награда Георги Господинов „Времеубежище“ излиза за първи път в аудио формат.
Романът вече е достъпен на български език, а разказвач е популярният български актьор Владимир Пенев. „Времеубежище“ е третият роман на най-известния и превеждан български автор на XX век. Той се появява 9 години след не по-малко успешния „Физика на тъгата“ и вече е преведен на над 20 езика. Сюжетът разказва за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, сплитащ сатира и носталгия, история и ирония по един стряскащо завладяващ начин. Срещаме се с познатия герой Гаустин, който се посвещава на една мечта – да лекува чрез минало. До къде може да стигне тази мечта и колко минало може да понесе човек?
„Времеубежище“ развива по многопластов начин теми, заложени и в предишните „Естествен роман“ за началата и „Физика на тъгата“ за детството. „И така, темата е паметта“, предупредени сме от автора на пристъпване към същинската част от книгата… или пък от живота, защото се потапяме в темата за старостта. Клиниките за минало, създадени по утопична идея на главния персонаж Гаустин, са стаи, а след това сгради и градове, в които възрастни хора с деменция намират убежище от все по-чезнещото настояще. Така поне за малко могат да се завърнат към миналото, към нещо познато и към себе си. До къде могат да стигнат тези идеи и колко минало може да понесе човек, предстои да разберем, слушайки завладяващия глас на актьора Владимир Пенев.
До момента Георги Господинов има общо 11 книги в аудио форматl, сред които „Естествен роман“, „Невидимите кризи“, „Там, където не сме“, „И всичко стана луна“ с разказвач Стоян Алексиев и „Физика на тъгата“ и „Всичките наши тела“, озвучени от самия автор.

Велин Манов

Подобни публикации