Влиянието на Хайнер Мюлер в българския театър

 Влиянието на Хайнер Мюлер в българския театър

Снимка: Lothar Deus

Театрална работилница, дискусия и кинопрожекция са посветени на творчеството на германския драматург Хайнер Мюлер, който е оставил трайна следа в световния постмодерен театър.
Уъркшопът ще бъде по произведението на Мюлер „Хамлетмашина“. Ще бъде воден на английски език от Клаудия Рушковски. Реализацията му ще бъде с четене, видео примери, дискусии, представяне в пет практически работни групи във връзка с петте сцени на „Хамлетмашина“. В последния ден на работилницата ще се проведе и дискусия на тема „Хайнер Мюлер в българския театър“, заедно с представители на българския театрален живот, които проявяват траен интерес към неговото творчество. В дискусията, чийто модератор ще бъде театроведът доц. д-р Асен Терзиев, ще вземат участие драматургът Константин Илиев, режисьорите Явор Гърдев и Боян Иванов и театралният изследовател проф. Камелия Николова.
Допълнителен акцент върху творчеството на Мюлер е прожекция на „Хамлетмашина“ под режисурата и сценографията на Робърт Уилсън. Ще бъде прожектиран и филмът на Кристоф Рютер „Не искам да знам кой съм“ (2009), който е документално изследване текстове на Хайнер Мюлер.
Хайнер Мюлер (1929-1995) e един от най-влиятелните германски драматурзи през втората половина на ХХ век. Никой друг немскоезичен драматург след Брехт не е достигал подобен статут в световния театър. Мюлер отразява в своите текстове, по-радикално от всеки друг писател, динамиката на жестокостта в историята на миналия век. През лятото на 1977 година той пише „Хамлетмашина“ в София. Отказвайки се от първоначалния си план за самостоятелно произведение по Хамлет, той съкращава събрания материал, докато превежда Шекспировия „Хамлет“, в кратък фрагментарно–ритмичен, суров поетично–прозаичен текст. Тази монолитна структура се занимава с централни мотиви и образи от „Хамлет” и съчетава асоциативни части от текста с исторически събития. Оттогава фигурата на Хамлет се превръща в инструмент, чрез който Мюлер разсъждава върху текущите политически констелации.
Събитието ще се проведе между 16 и 20 юни в Гьоте-институт.

Велин Манов

Подобни публикации