Влюбеният Айфел

 Влюбеният Айфел

Едно от най-привлекателните заглавия от програмата на тазгодишния Международния кино-литературен фестивал Синелибри влиза в родните киносалони. Френската биографична драма „Влюбеният Айфел“ привлича с романтичната атмосфера и убедителното пресъздаване на историческата епоха. Ретроспективният разказ за силата на човешкия дух и за любовта като двигател на творческия процес е увенчан с великолепните превъплъщения на Ромен Дюри и Ема Макей.
Правителството иска от Густав Айфел да проектира нещо грандиозно за Световното изложение в Париж през 1889 година, също толкова впечатляващо, колкото работата му по Статуята на свободата. Но Айфел иска да проектира метрото. Когато среща мистериозната Адриан, изведнъж всичко се променя. Филмът разказва за инженерен подвиг през призмата на вълнуващия живот на създателя на Айфеловата кула и на шеметната любов, която го вдъхновява. Густав Айфел изпъква като визионер с изключителен дух, обзет от неумолимо желание да завещае внушително наследство на поколенията, независимо от натиска върху него.
По филма е написана книга, която провокира допълнителен интерес към кинематографичната творба на режисьора Мартин Бурбулон.

Велин Манов

Подобни публикации