Войната! И подлуде светът…

 Войната! И подлуде светът…

Владимир Димитров-Майстора – „Почивка“

Две юбилейни изложби ще бъдат открити под общия надслов „Войната! И подлуде светът…“. По този начин ще се отбележат 110 години от обявяването на Балканската война и 140 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора.
Архивни и музейни фондове, документи, дневници, писма, снимки, картини, стихове, книги, периодичният печат разкриват Балканската война, припомнят историята и подвига на онези поколения българи, дали живота си за националните идеали, за обединението и възможното бъдеще. Немалко художници от различни поколения са мобилизирани или се записват доброволци, обвързвайки не само своя живот, а и своето творчество с Балканската война, а по-късно и с баталното изкуство и историческата картина. Някои от тях са професори в Художествено-индустриалното училище (Рисувалното училище) или учители в гимназии, други току-що са завършили своето художествено образование в София или в други европейски столици, а на трети им предстои тепърва да учат. За повечето от българските художници войната (баталната и историческата картина) е нещо съвършено ново като отразяване. Тя ще привлече творческия интерес при някои и с времето те ще се развият в тази посока, за други ще е нещо чуждо и те ще останат далеч от това изкуство. Различни художествени свидетелства от войната са създали творците. Различен е и погледът им към фронтовите линии, сраженията, окопите, обозите, лагерите, походите, войниците, така както е различна и съдбата им – житейска и творческа.
Впечатляващ брой художествени свидетелства от войната е оставил и големият български живописец Владимир Димитров-Майстора. Малцина знаят, че като творец, търсещ път в изкуството, Майстора е създал огромен цикъл от рисунки с молив или туш, акварели и маслени платна, които пазят спомена за Балканската война от 1912–1913 година. Записал се като доброволец и той ще извърви целия поход със Седма пехотна рилска дивизия и ще отразява войната. Ще я отразява ежедневно в рисунките с обозначени дати и места, така както правят и Константин Щъркелов, и Станьо Стаматов – като една хроника за войната. Художникът, който е подготвен и успява да създаде в този момент мащабни панорамни батални творби, е Ярослав Вешин. Освен живописни и графични творби не липсват и скултурни произведения, посветени на войната. В Балканската война са мобилизирани младите скулптори Иван Лазаров, Ангел Спасов, Анастас Дудулов, Янко Павлов. Единствено Иван Лазаров ще създаде по-цялостна и последователна серия скулптури „Те победиха“, „На нож“, „На водопой“, „Свръх сили“ и други.
Експозициите са съпътствани с каталог и програма от документални филми, собственост на Българската националната филмотека, БНТ, както и мултимедийния проект на Венелин Шурелов „Владимир Димитров-Майстора. Светлина и дух“ от 2014 година.
Куратори са Аделина Филева и Пламен В. Петров.
Изложбите ще бъде от 22 февруари в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации