Впечатляваш дебют на Александрина Крушарска

 Впечатляваш дебют на Александрина Крушарска

Български принос в един от най-популярните жанрове на Запад и в САЩ е дебютният роман на Александрина Крушарска „Болница за безсмъртни създания“.
Авторката е написала съвременен градски фентъзи роман за възрастни. Действието се развива в София, в нашето съвремие, и съдържа свръхестествени елементи. Резултатът е книга с високи литературни качества, който би допаднал дори и на неизкушените от жанра. В нея се разглежда вечната битка между светлината и тъмнината, както в широк аспект, така и в границите на ума и тялото на всеки човек – не като две взаимно отблъскващи се състояния, а като две неразделни части от едно цяло, способни да преминават една в друга.
Динамичният сюжет се развива в днешни времена, когато безсмъртните видове (вампири, ликантропи, вещици, нимфи) са изгубили способността си за мигновена регенерация и сега умират от травми и инфекции. Единственото място, където получават животоспасяваща медицинска помощ, е Болницата за безсмъртни създания в планината над София. Скрита от човешки очи и уши с нишки от магия, болницата е впечатляваща сграда, осигуряваща не само лечение, но работа и местоживеене за всеки в нужда. Михаил Коровин отдава живота си за съхранение на безсмъртните видове в условия на несигурност и страх. Амелия е студентка по медицина, измъчвана от паник атаки след смъртта на семейството си. Когато пътищата им се преплитат, нито един от двамата не е доволен от тази среща. Изправена пред нов, напълно непознат за нея досега свят, Амелия отказва да приеме предложението на Михаил да остане в Болницата за безсмъртни създания, но той е решен да следва каузата си докрай и няма да ѝ позволи да си тръгне, докато вярва, че тя може би има нещо общо с нарушената регенерация на безсмъртните видове.
„Болница за безсмъртни създания“ се издава от КВЦ.

Велин Манов

Подобни публикации