Впечатляващи филми в Балканския конкурс на София Филм Фест

 Впечатляващи филми в Балканския конкурс на София Филм Фест

Кадър от филма „Мурина“

Балканският конкурс на София Филм Фест традиционно включва едни от най-успешните филми от региона през последната година. 2022-ра не е изключение. В програмата ще бъдат представени заглавия, завоювали престижни отличия.
Носителят на голямата награда за най-добър филм „Кристален глобус“ в Карлови Вари 2021 „Докато мога да вървя“ на сръбския режисьор Стефан Арсениевич е съвременен прочит на традиционен средновековен епос, в който африкански мигранти играят в ролите на сръбски национални герои. Във филма, който преди дни получи отличието Special Mention, участват и българските актьори Башар Рахал и Стефан Денолюбов.
Още един фестивален отличник – със „Златна раковина“ от фестивала в Сан Себастиан, влиза в битката за най-добър балкански филм. Това е „Синя луна“ на румънската режисьорка Алина Григоре. Тя прави запомнящ се режисьорски дебют с историята на млада жена, която се бори да получи висше образование и да избяга от тормоза на близките си. Едно двусмислено сексуално преживяване с човек на изкуството я подтиква да се бори с насилието в семейството.
Копродукцията на Република Северна Македония, Косово и Черна гора „Сестри“ е дело на младата режисьорка Дина Дума. Фабулата се завърта около приятелството на две подрастващи момичета, което е застрашено в момента, в който трябва да се изправят пред ужасните последици от манипулативното си поведение.
Пълнометражният дебют на родената в Дубровник млада режисьорка Антонета Аламат Кусянович „Мурина“ идва с престижната награда за дебютна творба „Златна Камера“ от Кан. В него се разказва за особената сила, с която разцъфтява сексуалността на една млада жена под погледите на красивата ѝ майка, строгия ѝ баща и чаровния отдавнашен приятел, привлечен отново от красотата на майката и изкушен от девствената чистота на дъщерята.
Копродукцията между Франция и Косово „Ревът на лъвиците“ е впечатляващ пълнометражен дебют на Луана Байрами, Получава наградата „Сърцето на Сараево“ за най-добра актриса, наградата за режисура на фестивала Raindance, две отличия в Стокхолм и приза на ФИПРЕССИ във Варшава. Сюжетът се фокусира върху съдбата на три млади жени, които живеят в отдалечено селце, нейде в Косово, и не виждат никаква перспектива за мечтите и амбициите си.
Най-новият филм на сръбския режисьор Сърджан Драгоевич „Небеса“ е мрачна фентъзи-комедия. Действието се развива в три различни десетилетия – през 1993, 2001 и 2026 година, като героите ѝ се появяват в различни сюжети и при все по-странни обстоятелства. Съдбите им се преплитат, а филмът се оказва необичаен поглед към преходния период в една пост-комунистическа държава.

Велин Манов

Подобни публикации