Впечатляващи филми на Синелибри

 Впечатляващи филми на Синелибри

Кадър от филма „Супергерои“

Международният кино-литературен фестивал Синелибри ще предложи впечатляващ списък от заглавия, разпределени в няколко паралелни секции. Сред тях се открояват заглавията „Супергерои“, „В очакване на Боджангълс“, „Обещания“, „Цветовете на пожара“ и „Сляпа върба, спяща жена“. Всяка от екранизираните книги е издадена у нас или предстои да излезе в навечерието на съответната филмова премиера.
„Супергерои“ на Паоло Дженовезе е адаптация на собствения му роман – трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Историческата драма „Цветовете на пожара“ на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, е своеобразно продължение на филмовия шедьовър „Ще се видим там горе“ – също екранизация по Льометр. Във филма блести грандамата на френското кино Фани Ардан. Премиера ще има романтичната мелодрама „В очакване на Боджангълс“ в компанията на Оливие Бурдо, автор на едноименния бестселър, удостоен с множество награди. Във филма сияе нашумялата белгийска актриса Виржини Ефира, партнира ѝ Ромен Дюри. Освен че пристига в качеството си на член на журито в конкурса за пълнометражен игрален филм, Бурдо ще представи пред софийската публика книгата и филма по нея, както и новия си роман – „Флорида“, натоварен с огромни очаквания от читателите.
Друг член на журито – очарователната и невероятно талантлива Аманда Стерс, ще представи филма си „Обещания“, адаптация на собствения ѝ роман, който току-що излезе на български език. Зрителите ще могат да се насладят и на още една нейна кинотворба – прелестната комедия със сатирични ноти „Мадам“, в която участва цяло съзвездие от актьори – Тони Колет, Роси де Палма, Харви Кайтел и други. Няма да останат разочаровани и ревностните фенове на японския писател Харуки Мураками, чийто сборник с разкази „Сляпа върба, спяща жена“ вече има българско издание. Нещо повече, в рамките на Синелибри ще бъде показан едноименният френско-канадски анимационен филм, създаден по мотиви от книгата, който отнесе Нaградата на журито от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси.
Сред гвоздеите в програмата е номинираната за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция филмова адаптация на пиесата „Синът“ на Флориан Зелер, която е част от трилогията, включваща и безапелационния филм „Бащата“ на същия драматург и режисьор. С мощен устрем след представянето си във Венеция, където беше номиниран за наградата „Хоризонти“, у нас пристига филмът „Синдикалистката“ на режисьора Жан-Пол Саломе с великолепната Изабел Юпер в главната роля! В основата на сюжета, който засяга важна социална и политическа проблематика, стои разследване в областта на ядрената енергетика. Почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат биографичната драма „ДалиЛенд“ с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто.
С номинация за „Златен лъв“ от кинофестивала във Венеция и веднага след специалното си представяне на кинофестивала в Торонто у нас пристигат „Децата на другите“, любопитна комедийна драма с режисьор и сценарист Ребека Злотовски, и филмът „Да живееш“ – римейк на японския шедьовър Ikiru (1952), чийто сценарий е дело на известния писател Казуо Ишигуро. „Да живееш“ на режисьора Оливър Херманус, с Бил Наи в главната роля, неслучайно беше номиниран за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан. За почитателите на кинолегендата Жан-Жак Ано е най-новият му филм „Нотр Дам гори“, който възпроизвежда чудовищния пожар в Париж от април 2019 година. Резултатът е върхово кинематографично постижение, отдаващо почит на една от най-великите катедрали на света.
Синелибри 2022 ще се проведе между 8 и 30 октомври в София и още шест града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора, като отново ще има паралелно дигитално издание в онлайн платформата Neterra.TV+.

Велин Манов

Подобни публикации