В сърцето на зрителите

 В сърцето на зрителите

„В сърцето на машината“ е възнуваща драма и ще докосне сърцата на зрителите. Новият български филм от днес започва своя кинопът в България.
В основата му стои история по реални събития. Действието се развива през лятото на 1978 година. Група затворници, сред които и с тежки престъпления и доживотни присъди, изпълняват принудителен труд в стругарски цех на завод „Кремиковци“. Всеки от тях има своя различен път, морал и разбирания за живота в затвора и извън него. Нужен е само един ден и необикновена случка, за да преобърне цялото им досегашно съществуване. В механизма на една от машините откриват птица. Неочакван порив на милосърдие ги принуждава да се барикадират и да вземат заложници. Мъжете съзнателно рискуват живота си, защото понякога желанието да бъдеш човек е по-силно от инстинкта за самосъхранение.
Режисьор на филма е Мартин Макариев. В главната роля влиза Алекандър Сано, а му партнират Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Христо Петков, Стоян Дойчев, Владимир Зомбори, Валери Йорданов и Башар Рахал. Ключово участие има и македонският актьор Игор Ангелов. Оператор е Андрей Андреев, а музиката е дело на Виктор Стоянов, работил с екипа на Ханс Цимер.
Освен с качествения звук, филмът изпъква с 4K и HDR формат на картината, което го поставя на световно ниво. Той е иновативен за българския пазар и по този начин се постига по-голям контраст и спектър от цветове.
„В сърцето на машината“ спечели Голямата награда на 39-ото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ и приза за най-добър сценарий на Борислав Захариев. Продукцията триумфира и в три категории на международния кинофестивал AFIN в Австралия – за най-добър звук, монтаж и актьорски състав.

Велин Манов

Подобни публикации