Галавечери на културите и юбилеи на Синелибри

 Галавечери на културите и юбилеи на Синелибри

Кадър от филма „Лимонов сладкиш с маково семе“

Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече са ясни и тазгодишните галавечери на културите, които се очакват с нетърпение от българската публика и представителите на съответните общности. Програмата предвижда елегантни галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония.
Още на 11 октомври в Сити Марк Арт Център ще се състои галавечер на Дания по случай 60-ата годишнина от смъртта на Карен Бликсен. В рамките на събитието ще бъде представено ново издание на автобиографичния роман „Извън Африка“, донесъл световна слава на авторката. Непосредствено след това ще се състои прожекция на биографичната драма „Пактът“ на реж. Биле Аугуст, удостоена с множество отличия от критиката. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът разказва за странното приятелство между бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ поет.
В рамките на предстоящата галавечер на Ирландия на 12 октомври пристига Колъм Барейд, сценарист и режисьор на филма „Мълчаливото момиче“, тазгодишното предложение на Ирландия за наградата „Оскар“. Драматичната кинотворба, създадена по мотиви от книгата Foster на Клер Кийган, пожъна множество отличия, сред които Голямата награда на международното жури в конкурса Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом от детското жури на Берлинале. Празничната вечер на италианската култура предвижда премиера на остроумната комедия „За цял живот“, дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат възможност да се насладят на специален видеоразговор с един от създателите на филма – Паоло Дженовезе, и с известния актьор и писател Фабио Воло на 19 октомври.
На 18 октомври, в рамките на френската галавечер, публиката ще се срещне с Аманда Стерс – писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското правителство. Аманда е член на тазгодишното международно жури, което ще определи носителя на награда „Синелибри“ за майсторска литературна адаптация за голям екран. Представянето ще бъде последвано от официална премиера на филма по книгата, който носи същото заглавие, „Обещания“, и е режисиран от самата Аманда Стерс. Също на 18 октомври в Дома на киното, ще се състои галавечер на Япония с премиера на филма „Тонби“, проникновена и затрогваща адаптация на едноименния роман на Кийоши Шигемацу. На 25 октомври предстои празничната вечер на Испания с премиера на филма „Лимонов сладкиш с маково семе“ – психологически фина и въздействаща адаптация на едноименния роман на Кристина Кампос. Събитието предвижда публична дискусия за тенденциите в съвременното испанско кино.
Тази есен се отбелязва и 100-годишнината от рождението на големия португалски стилист, майстор на притчата и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието на 14 октомври в кино „Люмиер“ включва представяне на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „Слепота“, както и ексклузивна прожекция на едноименния филм. Ще бъде прожектиран авторски танцов спектакъл на португалската трупа за съвременен танц „Евора“, посветен на писателя.

Велин Манов

Подобни публикации