Гардеробът на Олга Токарчук

 Гардеробът на Олга Токарчук

„Гардеробът“ е книга на носителката на Нобелова награда за литература за 2018 година Олга Токарчук.
Тя съдържа три разказа, написани в края на 80-те години на миналия век – „Гардеробът“, „Стаите“ и „Deus Ex“. С тях авторката отваря познати врати, но те не водят към утъпкани пътеки, а към светове, показани от неочаквана страна, отбелязани с въпросителен знак.
За важните теми в сборника и как те намират място в творчеството на Олга Токарчук през годините ще разговарят литературоведът Биляна Курташева, преводачът Крум Крумов и редакторът Невена Дишлиева на специално събитие.
Олга Токарчук е родена в Сулехов, Полша, в учителско семейство. Автор е на девет романа, три сборника с разкази, есета, критически текстове, сценарии и поезия. Тя е общественик със запомнящ се глас, еколог и природолюбител. Творбите ѝ са превеждани на над 40 езика, което я прави най-превежданата съвременна полска писателка. Ностел е на престижните литературни призове. Читателите ѝ я уважават най-вече заради добрия вкус, енциклопедичните познания, литературния ѝ и разказвачески талант, и не на последно място – заради философската дълбочина на творбите ѝ, която в настоящия сборник е повече от впечатляваща с мащабност, енциклопедичност, ерудиция и чувствителност.
Представянето на „Гардеробът“ ще бъде на 13 април в Полския институт в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации