Георги Мамалев е Големанов в едноименната пиеса

 Георги Мамалев е Големанов в едноименната пиеса

Любимецът на публиката Георги Мамалев ще се превъплъти в ролята на Големанов в едноименната пиеса на Ст. Л. Костов. Премиерата е на Голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“.
Участват още актьорите Ева Тепавичарова, Жаклин Даскалова, Ненчо Костов, Карла Рахал, Валери Йорданов, Бойка Велкова, Павлин Петрунов, Стефан Къшев, Стоян Пепеланов, Албена Ставрева, Ева Данаилова и Стелиан Радев. Сценографията е дело на Никола Тороманов, костюмите – на Елица Георгиева, а музиката – на Теодосий Спасов.
Режисьорът и автор на сценичната редакция Стоян Радев коментира: „Големанов” на Ст. Л. Костов е сред най-популярните български пиеси. Написана преди почти 100 години, тя се появява отново и отново на театралния афиш. Зрителите сякаш знаят какво ще гледат, но отиват да го видят пак. Сигурно е така, защото добрата комедия, в случая – политическа сатира, ги среща с една вечно присъстваща в живота им тема, но откъм смешната ѝ страна. А кой не обича да се посмее? Задачата, която си поставяме с нашия спектакъл, е този смях да не бъде присмех на страничен наблюдател, а да обърне погледа на всеки към него самия, иронията да се превърне в самоирония, защото стремежът към властта е присъщ на човека, мотивира постъпките му и го ръководи. Къде ще го отведе, е въпрос на зрялост и съхранена чистота. Затова ние не съдим героите, а се оглеждаме в тях с надеждата да ги разберем, за да разберем и себе си. Смехът помага да открием и приемем по-леко истината, той пречиства и лекува.“
Премиерата на „Големанов“ ще бъде 12 и 13 март. Следващите дати са 19 март, 7 и 8 април.

Велин Манов

Подобни публикации