Германският кинорежисьор Волфганг Петерсен е починал

 Германският кинорежисьор Волфганг Петерсен е починал

Снимка: Getty Images

Изтъкнатият германски кинорежисьор Волфганг Петерсен, създател на филмите „Подводницата“, „Еър форс едно“ и „Перфектната буря“, е починал на 81-годишна възраст, съобщи за ДПА негов асистент. Според съобщението творецът е починал от рак на панкреаса в Лос Анжелос, заобиколен от семейството си.
Петерсен бе уважаван както в Германия, така и в Калифорния, където е работил със звезди като Клинт Ийстуд, Дъстин Хофман, Харисън Форд, Джодж Клуни, Брад Пит, Рене Русо, Глен Клоуз през своята продължила десетилетия кариера в киното.
Киноепосът „Подводницата“, номиниран за „Оскар“ в шест категории, проправя пътя на германеца към Холивуд. Той се заселва със съпругата си Мария в Лос Анжелос през 1987 година. Следват фентази лентата „Приказка без край“ и научнофантастичният „Враг мой“, а политическият трилър „Под прицел“ с Клинт Ийстуд е касов хит през 1993 година. После под режисурата на Петерсен излизат още няколко хита: „Зараза“ с Дъстин Хофман, „Еър форс едно“ с Харисън Форд, „Перфектната буря“ с Джордж Клуни и „Троя“ с Брад Пит.
Волфганг Петерсен е роден на 14 март 1941 г. в Емден, Германия, но израства в Хамбург. Абсолвент е на Германската филмова и телевизионна академия в Берлин. Режисирал е 29 филма, като почти всеки от тях се превръща в боксофис хит. В част от своите продукции работи и като съсценарист. (БТА)

Велин Манов

Подобни публикации