Българско и германско лятно кино

 Българско и германско лятно кино

В разгара на лятото Гьоте-институт България и екипът на Кинематограф.BG предлагат пълнометражно и късометражно кино на открито.
Филмовата селекция на Кинематограф.BG се състои от шест филма. Тази година организаторите предлагат едновременно пълнометражна и късометражна програма. Редакторите са съчетали филмите по изненадващ начин, показвайки, че макар и отдалечени географски, България и Германия образуват симбиоза от творчески поглед и различни гледни точки на творците от двете държави. Във всяка прожекция зрителите ще видят по един късометражен и един пълнометражен филм.
Началото поставят късометражният „Довиждане“ на Йордан Петков и Еди Шварц и пълнометражният Western на режисьорката и сценаристка Валеска Грийзебах. Втората пожекция включва късометражната анимация „Грозна приказка“ на Радостина Нейкова и пълнометражния Alle Anderen на режисьорката Марен Аде. Следват късометражният „Дишай“ на Борис Джонев и пълнометражният Gundermann на режисьора Андреас Дрезен. Късометражният „Непознати“ на режисьорката и сценаристка Камелия Петрова и пълнометражният Der traumhafte Weg на режисьорката Ангела Шанелек също са включени в програмата. Предпоследната двойка филми са късометражният „Драсканица“ на режисьора Любомир Печев и пълнометражния Systemsprenger на режисьораката и сценаристка Нора Фингшайдт. Селекцията ще приключи с прожекция на късометражния „Ботев е идиот“ на режисьора и сценарист Деян Барарев и пълнометражния Der junge Karl Marx на хаитианския режисьор Раул Пек.
Прожекциите ще бъдат между 6 юли и 9 септември в двора на Гьоте-институт със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации