Големите грешки на Втората световна война

 Големите грешки на Втората световна война

Втората световна война продължава да привлича вниманието, а огромният обем документи позволява нови интерпретации на събитията.
„Големите грешки на Втората световна война“ под редакцията на водещите френски историци Жан Лопес и Оливие Виевиорка се фокусира върху 20 ключови момента от глобалното противопоставяне, които могат да бъдат определени като стратегически грешки. Какви са причините за всяка от тях, какво е довело до вземането на едно или друго решение, как са повлияли на общия ход на събитията и било ли е възможно да бъдат избегнати?
Разглеждайки подробно примерите, изследователите се стремят да разберат мотивите зад решенията, чийто резултат често се оказва пагубен. Причините за тях са множество, а за вземането им се намесват различни фактори – налична информация, лични очаквания, психологически или идеологически пристрастия. Така например Сталин е бил предупреден за неизбежното наближаване на операция „Барбароса“. Но отказва да види реалност, която не отговаря на визията му за света. Съюзът с Рим, който Хитлер поддържа докрай въпреки всичко, произтича не от твърде ограничените предимства, които Италия може да му предложи, а от като цяло сантиментален подход, при който рационалността няма много място.
От маневрата „Дил-Бреда“, през спирането на танковете пред Дюнкерк, десанта в Северна Африка до легендарната битка за Сталинград, книгата се превръща в безмилостна хроника на някои от най-трагичните и кървави събития в човешката история. Аналитична и подробна, книгата напомня на всеки читател, че нито дипломацията, нито политиката, нито изкуството са точни науки. И понякога едно-единствено решение може да предреши съдбата на цяла цивилизация.
Преводач на „Големите грешки на Втората световна война“ е Гриша Атанасов. Издава „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации