Готие Капюсон съветва български музиканти

 Готие Капюсон съветва български музиканти

Ден преди концерта си със Софийската филхармония големият виолочелист Готие Капюсон ще направи майсторски клас със студенти от Националната музикална академия и ученици от Националното музикално училище в София, които ще имат възможността да почерпят от опита му на голямата сцена. Той ще разкрие „тайните“ на своето майсторство и ще работи с няколко oт най-изявените млади музиканти на България.
Музикантът пристига в София след изключително успешен концерт с Виенските симфоници, на която представиха световната премиера на Концерт за виолончело на Дани Елфман.
На 24 март „посланикът на виолончелото“ ще представи Вариации на тема Рококо от Чайковски, за която Ференц Лист възкликва „ето това е истинска музика“. Самият Чайковски не харесва много тази композиция, днес представителна виртуозна творба за всеки изпълнител, но въпреки това и до днес поетичната и романтична „рококо” музика сияе в цялата си изискана прелест. Във втората част ще звучи великолепният „Магнификат“ от Джон Рутър със солист Мила Михова – сопран и с учатието на Националния филхармоничен хор.

Велин Манов

Подобни публикации