Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов

 Гоце Делчев през погледа на Пейо Яворов

През май отбелязваме 119 години от смъртта на Гоце Делчев – един от най-изявените български революционери. Неговото дело вдъхновява редица смели мъже на своето време, включително и българския поет Пейо Яворов, който пише пламенната биография, оставаща и основен източник за живота на бореца за свобода.
Останала в сянка по времето на режима в България, „Гоце Делчев“ от Пейо Яворов излиза в ново луксозно издание с твърди корици в знак на почит на делото на българския революционер.
В книгата е включена и допълнителната глава „С Гоце“, която е от написаните по-късно мемоари на Яворов „Хайдушки копнения“ и пресъздава последната среща на Яворов и Гоце. Изданието съдържа и факсимилета от писма на Гоце Делчев. Книгата проследява живота на българският революционер от неговото детство и юношество в Кукуш през годините му на учител, Винишката афера, дейността му с Дамян Груев и изграждането на широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони на Разложко и Горноджумайско, до трагичната смърт на дееца на 4 май 1903 година.
Написана месеци след бруталното потушаване на Илинденско-Преображенското въстание, „Гоце Делчев“ от Пейо Яворов се превръща освен в разказ за живота на Гоце Делчев и в ярък летопис на бурното време на македоно-одринското освободително движение. Както и в документ за личната политическа ангажираност на самия Пейо Яворов.
„„Гоце Делчев“ се издава от „Сиела“.

Велин Манов

Подобни публикации