„Граничен пост 2“ и още заглавия в Сторител

 „Граничен пост 2“ и още заглавия в Сторител

Страна, която е изолирана от целия свят, столица, която стои гордо като център на една империя, жестока война, която опустошава територии и животи. Горчиво е съвпадението между днешната действителност и втората част на постапокалиптичния аудиосериал на Дмитрий Глуховски. „Граничен пост 2“ е създаден малко преди началото на войната в Украйна, загатвайки на какво е способна една опиянена от величието си власт, стремяща се единствено към това да расте. Втората част излиза в аудио формат на 31 октомври и интересът към нея е подсилен не само от преките почитатели на жанра, а като цяло от новата публика, която активно се интересува от политическата ситуация в момента. Много хора ще слушат аудиосериала в опит да разберат какво се случва в Русия и защо. Според преводачът на съдържанието Васил Велчев, трудно е да се каже дали има положителни герои в „Граничен пост 2“. Със сигурност обаче има хора, носещи положителни черти в себе си. Съвсем обикновени, смели и свободомислещи хора, които вдъхват надежда, че при каквито и да е трагични обстоятелства, могат да се пробудят още повече и да не се съгласяват с това, което се случва. В един момент се оказва, че Дмитрий Глуховски е не само аполитически творец, а предсказател на действителността, която изживяваме днес с надеждата, че няма да продължи твърде дълго.
От другата страна на трагичната монета застава алегоричната „Мисия Туран“ на Алек Попов. Авторът лекува чрез смях, преборвайки комплексите и придавайки нов облик на етническата карта на стара Европа. 20 години след култовата сатира „Мисия Лондон“ новата мисия на Алек Попов отразява България като в криво огледало, отвеждайки слушателя в далечната изостанала република Туран, където са открити преки потомци на древните българи. Абсурдно-смешните герои попадат в низ от комични ситуации в екзотичния свят на степни красавици, волни джигити, шамани, диктатори и политически авантюристи. „Мисия Туран“ е мисия в истинския смисъл на думата – визионерско пътешествие, изтъкано от писателското майсторство на автора и гласа на двукратния носител на награда „Икар“ Симеон Владов.
В месеца на Хелоуин горните две заглавия звучат точно като комбинацията „пакост или лакомство“. Измежду тях от аудио библиотеката на Сторител връхлитат още страховити заглавия, сред които изпъква „Малори“ от Джош Малерман – продължението на сензационното фентъзи „Кутия за птици“, което завладя екраните през 2018 година със звездното участие на Сандра Бълок. В света на „Малори“ няма светлина, нито цвят, има само ужас, чудовищни правила, страх и една жена, която е готова на всичко, за да съхрани живота на своите деца. Един свят, в който човек може да се ориентира само чрез слуха и обонянието си и всичко, което се случва, се усеща в пъти по-силно. Последните две „кървави“ заглавия за месеца идват от Антъни Хоровиц с „Присъдата е смърт“ и Антъни Бърджес с вечната класика на човешката нечовечност „Портокал с часовников механизъм“.

Велин Манов

Подобни публикации