Двойна премиера на „Живот от Живота“

 Двойна премиера на „Живот от Живота“

Новият филм на Стефан Командарев „Живот от Живота“ ще има двойна премиера. Тя ще се състои в рамките на Sofia Summer Fest и София ДокуМентал.
Документалният проект открехва завесата върху темата за донорството в България. България заема последно място сред страните от Европейския съюз по брой пациенти, на които е направена трансплантация на органи и по брой донори на милион население. Към 4 юни 2021 година броят на чакащите за трансплантация български граждани е 1041. Зад това число се крият реални човешки съдби, емоции, страдания и надежди на хора и на техните семейства.
„Генералната цел на този документален филм е донорството на органи и насърчаването на трансплантациите да станат нормална част от културата и ценностите на обществото в България. Завърших медицина през 1993 година и съм работил 5 години като лекар. След това завърших кинорежисура и вече над 20 години правя филмите си – и документални и игрални. За първи път сега се връщам към медицинска тема с мечтата да се опитамe да променим нерадостната съдба на чакащите за трансплантация на органи хиляди българи. Листата за чакащи е почти смъртна присъда в България – очакването е години, накрая повечето си умират недочакали. Някои имат късмет, други търсят законни или не начини за спасение в чужбина. Борбата е за всеки ден надежда, в очакване на живота“, споделя Командарев.
„Живот от Живота“ ще бъде на 11 септември на Sofia Summer Fest и на 13 септември на София ДокуМентал.

Велин Манов

Подобни публикации