Ден на европейското арт кино

 Ден на европейското арт кино

За шеста поредна година Международната конфедерация на арт кината CICAE в партньорство с Европа Синемас организират в стотици кина на Европа „Ден на европейското арт кино“.
През 2021 година инициативата се реализира на 14 ноември – денят се превръща в празник, посветен на богатството и разнообразието на европейската филмова култура. С над 100 милиона посетители всяка година в Европа, арт кината играят изключително важна роля в популяризиране на културното многообразие и дават поле за изява на млади таланти. Тази година патрони и посланици на проекта са режисьорите Илдико Енеди (Унгария) и Хонас Труеба (Испания), както актьорите-режисьори Валерия Голино (Италия) и Матю Амалрик (Франция).
Филмовият маратон започва с филма на Зайда Бергрот „Туве“. Той е увлекателна драматична история за енергията и стремежа към творчество, които притежава един талант, и за нейната бурна история в търсене на идентичност, страст и свобода. Посветен е на легендарната създателка на Муминтролите – Туве Янсон и нейния бурен живот.
Българското предложение е новият филм на Камен Калев „Февруари“. Историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 години и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието. Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта. Главната роля е поверена на Иван Налбантов.
Третият филм е „Историята на жена ми“ на унгарската режисьорка Илдико Енеди. Тпй разказва за един облог на морски капитан, който заявява, че ще се ожени за първата жена, която влезе се в кафенето. Героите в историята се оказват в плен на коварен лабиринт от страст и ревност. Авторът се занимава с вътрешните трепети на външния свят, с познатите на всички ни сложности и абстракции на душата. В главните роли са Леа Сейду и Луи Гарел.
„Денят на европейското арт кино“ приключва с предпремиерна прожекция на „Човекът, който продаде кожата“ на тунизийската режисьорка Каутер Бен Хания. В него Сам Али е млад, чувствителен и импулсивен сириец, който заминава за Ливан. За да може да пътува до Европа и да живее с любовта на живота си, той се съгласява един от най-ярките модерни художници да татуира гърба му. Превръщайки тялото си в престижно произведение на изкуството, Сам открива, че решението му означава всичко друго, но не и свобода.
„Денят на европейското арт кино“ е на 14 ноември в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации