Десето издание на Sofia Pride Fest

 Десето издание на Sofia Pride Fest

Валерия Бруни Тедески в кадър от филма „Фрактурата“

Предстои десетото юбилейно издание на Sofia Pride Fest. Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог. Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.
Откриването е на 12 юни в Дома на киното с украинския документален филм „Вуйчо ми е мой баща“, режисиран от Вадим Илков. Сред продуцентите на филма е украинският режисьор е Валентин Васянович, а филмът е носител на 2 награди от фестивала в Одеса през 2019 година. Същата вечер в Дома на киното е официалното откриване на фестивала с френския игрален филм на Катрин Корсини „Фрактурата“, носител на наградата „Куиър палма“ от Кан 2021. Политическата сатира на Катрин Корсини изследва умело лесбийска връзка в криза и един разделен град, обхванат от политически сътресения. В главните роли са Валерия Бруни Тедески и Марина Фой. Филмът има още една прожекция – на 13 юни в The Steps.
На 14 юни в Дома на киното ще бъде показана селекция българско късометражно кино от 1970 до 2018 година, представяща темата за различията, брака, родителството и сблъсъка на индивида с наложените социални норми. Сред заглавията са филмът „Кокичето“ (1970) на Нина Янкова с участието на Татяна Лолова, „Женитба“ (1985) на Слав Бакалов и Румен Петков, който печели на България едно от най-престижните фестивални отличия – „Златна палма“ за късометражен филм. Още два анимационни филма присъстват в селекцията „Черно на бяло“ (2006), на Андрей Цветков и „Анна Блуме“ (2009) на Весела Данчева. Сред най-новите заглавия са „Мона Лиза“ с режисьор Веселка Кунчева, „Брак“ на Слава Дойчева и „Преображение“ на Стефан Ганов. В този ред филмите разказват една обща история, в която всеки от един от зрителите ще разпознае себе си и ще види прилики със своето семейство.
Същата вечер е премиерата на британско-естонската копродукция Firebird на режисьора Петер Ребане. В ролите на двама войници, между които пламва бурна любов, влизат Том Прайър и Олег Загородний, който ще бъде специален гост на прожекцията и ще се срещне с публиката на 14 юни в Дома на киното. Филмът е базиран на истинска история от времето на Студената война – мемоарите на Сергей Фетисов (1952-2017) със заглавие „История за Роман“ (1996).
На 15 юни предстоят още две фестивални премиери. Първо ще бъде показан носителят на награда „Теди“ за 2021 година „Войната на Мигел“ с режисьор Елиан Рахеб, разказващ историята на гей мъж, израснал потиснат и посрамен по време на гражданската война в Ливан, който се връща към своето минало, за да го приеме и да се обикне наново. Следва прожекцията на номинирания за награда БАФТА за най-добър дизайн на костюми „Амонит“ на Франсис Лий с участието на Кейт Уинслет и Сърша Ронан.
Ще бъде показан и „Жените наистина плачат“ на Мина Милева и Весела Казакова, придружен със специална среща с екипа на 16 юни в The Steps. На следващия ден, 17 юни отново в The Steps, предстои премиера на документалния филм „Think Freedom: Свободата е действие“ на Анна Стоева, който разказва историята на Деница Любенова, адвокат, защитник на човешки права и ЛГБТИ активист от България и ни позволява да надникнем в емоциите и процеса на работата ѝ върху едно от знаковите ѝ дела. Една от най-емблематичните правни победи на Деница и „Действие“ е делото за признаването на произхода на бебе Сара от семейство с двете ѝ майки. Прожекцията ще бъде последвана от две български късометражни премиери – дебютния игрален филм „Споделено сърце“ на режисьора Десислав Атанасов с участието на Борис Атанасов и Симеон Димов и документалния танцов филм Waiting for Color на Коста Каракашян, вдъхновен от истинските истории за арести, измъчване и изнудване на куиър хора от Чечня от 2017 година насам.
Финал на фестивала на 17 юни ще даде биографичният документален филм „Джонатан Агаси спаси живота ми“ с режисьор Томер Хейман, за една от най-успешните гей порнозвезди в света. Рядък и интимен поглед към света на порното и ескорта, както и към уникалната връзка между майка и син, които смело преосмислят познатите семейни понятия. Името на режисьора Томер Хейман е познато от 2016 година, когато с филма си Mr. Gaga спечели наградата за най-добър документален филм в конкурса на София Филм Фест.

Велин Манов

Подобни публикации