Десет години LaText

 Десет години LaText

Литературната рок банда LaText празнува 10-годишен юбилей от създаването си с нова песен, видеоклип и предстоящ концерт с песни от двата им краткосвирещи албума.
„Когато говори за секс“ е песен в отличителния за групата поетичен рок стил, който съчетава деликатността на поезията и суровата енергия на рок музиката. Провокативните стихове са на Петър Чухов, а музиката и аранжиментът – на цялата група. Видеоклипът към парчето е дело на творческия тандем режисьорката Теодора-Косара Попова и операторката Ева Петрунова.
„Обичам да се „закачам“ с текстовете на песните, когато снимам клипове, затова винаги е удоволствие да работя с LaText – в основата на тяхната музика стои поезия – какво по-хубаво за един режисьор?’, разказва Теодора-Косара и допълва за процеса: „Работихме в камерен състав, имахме свободата да експериментираме, а песента определено отключва въображението! До последния ден на постпродукцията измисляхме нови неща – решихме да използваме анимационни и колажни техники, да се заиграем с формата на кадъра, да опитаме нещо, което не сме правили досега“.
LaText се състои от Петър Чухов (поезия, глас, китара), Елена Пенева (вокал, текстове, синтезатор), Иван С. Вълев (бас, глас, поезия) и Гриша Маникатов (ударни). Групата се ражда като експеримент как би звучала поезията на един от най-популярните и награждавани съвременни български поети – Петър Чухов, в съчетание с различни стилове рок музика, без да бъде в класически песенен формат. В последствие с текстове и стихове се включват и Елена Пенева, и Иван С. Вълев (сам носител на голямата награда за поезия „Пегас“ в националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ за стихосбирката „Завой“). В последните 10 години LaText свири в множество български клубове и на над 10 фестивала, а на сцената с тях излизат като гости и други поети и музиканти от България, САЩ, Нова Зеландия и други. През 2014 година групата печели наградата на публиката на конкурса за нова българска песен на БНР „Златна пролет” с парчето си „Shoot Me Again“.
LaText ще отбележи своята 10-годишна история с концерт днес, 3 декември в „Топлоцентрала“ със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации