Деси Бакърджиева е лице на здравна кампания

 Деси Бакърджиева е лице на здравна кампания

Националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“, която се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, навлиза в своята активна фаза.
За четвърта поредна година водещи лекари в областта на венозната патология у нас излязоха с общ призив за необходимостта от повишаване на информираността относно ранната диагностика на заболяването, а за да спомогне за популяризирането на ползите от навременното лечение на пациенти във всички стадии на хроничната венозна болест, лице на кампанията за трети път става едно от най-обичаните лица на българската сцена – Деси Бакърджиева.
„Разширените вени са състояние, което много често се подценява, когато проблемът не е на лице. Липсата на движение води до застояване на кръвта и при хората с проблеми с вените може да причини усложнения като тромбофлебит или нещо още по-сериозно като дълбока венозна тромбоза. Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, за пореден път подготвят поредица от инициативи, в които аз съм повече от щастлива да се включа. Винаги съм смятала, че упражненията у дома или навън са от огромно значение за нашето здраве. Всъщност един от основните фактори за появата на заболяването е обездвижването, но и прекаленото стоене прав, присъщо за моята професия, също не е полезно. Ето защо вярвам, че човек трябва да води активен начин на живот, а ако трябва да обърна внимание и на естетическата част на проблема, то разширените вени са повод и за сериозен дискомфорт, поради влошаване на външния вид на краката ни. Време е да спрем да се срамуваме и да се погрижим за своите крака, защото те го заслужават. Но е и време да обясним на хората, че грижата за нашите вени трябва да започне отвътре навън – с атака срещу венозното възпаление, което всъщност стои в основата на проблема“, коментира Деси Бакърджиева.
Хроничната венозна болест, позната и като разширени вени, започва в сравнително ранна възраст. Засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред жените. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици като например образуването на тромби в разширените вени, които биха могли да доведат до животозастрашаващи състояния.
„Вземи краката си в ръце“ се реализира в периода април – септември.

Велин Манов

Подобни публикации