Дизайн по Дунав

 Дизайн по Дунав

Изложбата „Дизайн по Дунав“ събира идеи на млади творци от Сърбия, Словакия, Унгария и Австрия, които си представят градския живот все по-близо до Дунав.
Експозицията показва как урбанистите сближават хората в тези държави с най-дългата река в ЕС. Тя разгръща теми като – как се вписва реката в малките и големите градове по поречието, прекарват ли хората време там, какви дизайн решения отварят възможности за развлечение и туризъм на реката и как да се опази природата в града?
В Будапеща група ентусиасти отварят обществен плаж и няколко поколения граждани се къпят на обезопасен участък от реката. В София студенти в Университета по архитектура, строителство и геодезия планират маршрути, които обхващат природни резервати и археологически находища. В Словакия специален подслон позволява и през зимата да се наблюдава местната екосистема. Идеите в изложбата варират от малки намеси, изпълнени с много ентусиазъм, до дългогодишни планове и фантастични предложения. Общото между всички е любовта към Дунава и мечтите за живот близо до водата. И във Виена, и в Будапеща хората се къпят в Дунава. Навсякъде има места за отдих, събирания и фестивали.
Изложбата е подготвена от фондация „Колективът“ и продължава дейностите им с младежи от професионалните гимназии в Русе. За втора поредна година по идеи на ученици беше построена архитектурна намеса на Кея. Тази година изложбата „Дизайн по Дунав“ дава на младежите вдъхновение за следващия дизайн през лятото на 2023 година – тогава те ще могат да приложат международните примери в своя град. Като част от мини-фестивала „Дизайн по Дунав“ вече се състоя обучение за младежи по градоустройствени решения за сближаване на града с реката.
Фестивалната програма включва откриване на изложбата днес, 29 юли, след което посетителите могат да се насладят на акустичен рок и блус с китариста Радо Станчев, следван от диджей парти. На 30 юли на мястото на изложбата ще се проведе тематично парти „Groovy’s Finest – музикална разходка по Дунава“ с вдъхновение от Белград, Братислава, Будапеща и Виена. На 6.август е третото и последно събитие към фестивалната програма – „дизайнерско парти“ с гост-диджеи.
Изложбата може да бъде разгледана до 14 август на Кея, под Вития мост в Русе със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации