Дни на испанското кино

 Дни на испанското кино

Кадър от филма „Вали сняг в Бенидорм”

Четири испански филма, получили престижни отличия, ще радват телевизионните зрители.
Днес начало ще постави „Преоткриване“. Мануела и Олмо се срещат отново в бъдещето, така както са си обещали преди 15 години, когато са били тийнейджъри и са изживели своята първа любов. Това е филм за времето, за търсенето и осъзнаването му; за това какво си спомняме за себе си и какво не успяваме; за думите, жестовете и чувствата, към които продължаваме да бъдем верни и които ни определят и повлияват.
В драмата „Вали сняг в Бенидорм” главният герой Питър е усамотен и методичен човек, обсебен от метеорологични феномени. Той е пенсиониран рано от банката, за която работи цял живот, и по тази причина решава да посети брат си Даниел в Бенидорм. При пристигането си разбира, че той е изчезнал. Докато опитва да открие брат си, Питър ще се срещне с редица опасности, но и с неочаквана романтична история.
Сюжетът в комедията „Едноокият цар“ е заплетен около вечеря, организирана от две приятелки (Лидия и Сандра), които не са се виждали от дълго време. Срещата на компанията ще завърши неочаквано, след като партньорите на Лидия и Сандра се запознаят. Давид е полицай, борещ се с безредиците, а Игнаси е режисьор на документални филми, който губи едното си око след изстрел от гумен куршум по време на демонстрация. Това, което не знаят е, че именно Давид е причината за инцидента с Игнаси.
„Кой ни спира“ е документален филм с елементи на фикция и свидетелски записи. Той показва младежите в светлина, в която рядко позволяват да бъдат виждани. Те ще разкрият себе си такива, каквито са – говорейки за любов, приятелство, политика или образование. Към темите те подхождат от своята лична ситуация, но и в общочовешки контекст.
Дните на испанското кино започват днес, 6 януари и продължават до 9 януари всяка делнична вечер по КИНО НОВА.

Велин Манов

Подобни публикации