„Доброволецът“ е документална книга за „Освиенцим“

 „Доброволецът“ е документална книга за „Освиенцим“

Документалната книга „Доброволецът“ ни пренася в 1940 година, когато бившият кавалерийски офицер Витолд Пилецки се оставя да бъде арестуван от немците.
Изпратен е в концентрационния лагер в Освиенцим. Целта на мисиятa: да информира полската съпротива и полското правителство в изгнание и съюзниците от антихитлеристката коалиция за масовите избивания на лагерниците. След престой от две и половина години Пилецки стига до извода, че за да подтикне Запада към действие ще трябва да извърши невъзможното – да избяга от лагера. Заличен от историята и екзекутиран през 1948 година от следвоенното полско прокомунистическо правителство, Пилецки остава почти непознат за широката световна общественост. Архивът му и шифрите, с които е бил закодиран от Пилецки, е върнат на сина му Анджей едва след рухването на Съветския съюз.
Автор е Джак Феъруедър. Има стаж като военен кореспондент с британските войски в Ирак през 2003 г., а след това отразява и войната в Афганистан за в. „Вашингтон Поуст“. За „Доброволецът“ печели награда „Коста“, едно от най-престижните литературни отличия във Великобритания.
Преводач на „Доброволецът“ е Венцислав К. Венков. Издава „Колибри“.

Велин Манов

Подобни публикации