Дуо Ризови с шедьоври на камерната музика

 Дуо Ризови с шедьоври на камерната музика

Музика за валдхорна и струнни ще звучи в изпълнение на дуо Ризови и приятели. В концерта са включени творби на Йохан Андреас Амон, Волфганг Амадеус Моцарт и Фредерик Дюверноа.
Артистичното семейство Даниела Ризова (цигулка) и Юрий Ризов (валдхорна) са поканили солистите на Софийската филхармония Кирил Матанов (виола) и Кристиана Алипиева (виолончело) за класическия репертоар, който се радва на огромен интерес в концертните зали по света, но рядко се изпълнява у нас. Публиката ще са наслади на три квартета и един дует.
Йохан Андреас Амон (1763 – 1825) е германски виртуозен китарист, валдхорнист, виолист, диригент и композитор. Амон композира около осемдесет произведения, включително симфонии, концерти, сонати и песни. Той е автор и на две меси, различни литургични произведения и две оперети.
Фредерик Дюверноа (1765 – 1838) е самоук музикант. През 1788 година той постъпва в оркестъра на Театъра на италианската комедия в Париж, а през 1790 година се присъединява и към духовия оркестър на Националната гвардия. Основоположник на френската валдхорнова школа. Той преподава класа по валдхорна в Парижката консерватория. Публикува Методика за обучение на валдхорна. Автор на редица композиции за своя инструмент, включително концерти за валдхорна и оркестър и различни ансамбли.
Концертът е част от летния сезон на Софийската филхармония „Споделете музиката“.
Дуо Ризови и приятели ще бъдат на 14 август в атриума на „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации